Odla banan i lägenheten

2013-04-13 09.07.56_cleanedBanan

Växter från banansläktet är svåra att lyckas med på våra breddgrader. Det är kanske just därför som jag är så engagerad i att

lyckas med det. Visionen är en palm i min lägenhet med små ätbara bananer. Min vision är väl ungefär i paritet med nollvisionen inom trafiken – en intressant målsättning, men knappast realistisk. Därför skall jag ta detta steg för steg och försöka glädjas åt eventuella små framgångar – och ett första steg blir att försöka få ett frö från banansläktet att gro.

Jag gillar generellt sett att ta frön från grönsaker eller frukter som jag köpt i butiken. Det är många gånger inte att rekommendera framför att köpa fröer – men jag tycker att det adderar en dimension till odlingen.

När det gäller bananer så är det inte ens möjligt. Bananen som du köper i affären innehåller inte några fröer alls. Det har i och för sig sina fördelar när du skall äta en härlig banan eftersom bananfrön har en diameter på cirka 1 cm. Men mindre roligt när du vill odla en banan.

Därför fick jag bege mig till nätet och lägga en beställning på bananfrö. Jag bestämde mig för att inleda mina experiment med en dekorativ bananpalm, Ensete ventricous, som visserligen inte kommer att bära frukt – men som har potential att verkligen lyfta mitt vardagsrum.

2013-04-13 09.09.42_cleaned

Arten sägs vara mycket snabbväxande efter att den har grott. Dock kan det ta upp till 6 månader för fröet att gro – om det ens får för sig att gro.

Så det är här jag är just nu. I en fas då fröet kräver mycket kärlek. Första steget är att lägga fröna i fingervarmt vatten i 24-48 timmar. Enkelt eller hur?

Det blir värre – jag lovar.

Under fliken ”Banan” i huvudmenyn bygger jag kontinuerligt upp en steg-för-steg-process för bananodlingen.

 

Taggar: , ,
Publicerad i Banan
2 kommentarer på “Odla banan i lägenheten
 1. Omar Abdulkadir skriver:

  Jag vill bli bonde och vill flytta till Östafrika min fråga är hur långt tid det tar för bananträd att gro?

  • Plantskolan.nu skriver:

   Det finns väldigt många olika bananarter och hur snabbt de gror beror väldigt mycket på de yttre förhållandena.

   Det jag enligt mitt experiment hittills slå fast är att det tar mer än en månad för ett köpt bananfrö (Ensete Ventricosum) att gro inomhus i Sverige. Mina frön som jag sådde har nämligen inte grott efter en månads tid. Enligt uppgift så tar det upp till 6 månader – så jag är fortfarande vid gott mod.

   Har du ett genuint intresse av bananodling föreslår jag att du går till . Där finns all möjlig information om storskalig bananodling.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>